2013. szeptember 18., szerda

Outlast: Teszt

OUTLAST teszt.

Az ember egyértelműen kíváncsi természettel lett megáldva ezért is nem meglepő például, hogy a különféle horror filmek  az emberi kíváncsiságra alapszanak valamint a tűrőképességük határainak feszegetésére. Az Outlast-ben megvan minden: egy kíváncsi újságíró, félelem, hősünk és idegeink tűrőképességének határainak feszegetése és persze egy igen csak bizarr környezet.

A Red Barrels idén kiadott egy olyan játékot, amely bátran nevezhető igazi túlélő horrornak. Habár az Outlast-et nem mondanám túlzottan eredetinek. A fejlesztők el is mondták, hogy őket az Amnesia: The Dark Descent inspirálta. Az Outlast-et úgy tudnám összefoglalni, hogy egy rémálom ahol ki vagy szolgáltatva ráadásul hősünk nem éppen egy harcművész csupán csak kardiónkra és lábainkra hagyatkozhatunk és futhatunk. Azonban ez is mind megtalálható az Amnesiaban valamint az eltorzult „ápoltak” akik inkább kísérleti alanyok, valamint a lihegés (és ez nem vicc).

A játékban ezúttal nem lámpával vesszük fel a harcot, hanem egy kézi kamerával és annak éjjellátójával valamint ezúttal nem olajt kell gyűjteni hanem elemeket, azonban ezeket az elemeket nem éppen hosszútávra tervezték mivel ha folyamatosan használjuk az éjjellátó funkciót hamar kimerül és ha nincs mivel újratölteni, egyből a sötétségben találjuk magunkat és a már egyébként is kiszolgáltatott helyzetünket még tovább rontjuk. Ez az éjjellátós caplatás igen csak félelmetes lehet mint mondjuk egy zseblámpával körbejárni egy erdőt vagy egy házat.

Maga a játék témája is elég érdekes sikeredett, de mivel nem akarok spoilerezni ezért csak részleteket árulnék el. Egy szabadúszó újságírót alakítunk aki egy elmegyógyintézetben próbál szerencsét, viszont az ápoltakon végzett kísérletek igen csak rosszul sültek el. A játékban egyszerre megtalálható a vallás, a tudomány és a paranormális aktivitás is. Habár három témára szedhető szét a játék mégis sikerült egybegyúrnia a Red Barrels-es srácoknak és a végeredmény valami eszméletlenül félelmetes és idegtépőre sikeredett.

Tehát összefoglalva, az Outlast egy olyan horror játék amely már szinte az agyadat húzza és minden egyes alkalommal úgy mész előre kis kézi kameráddal a sötétben, hogy már a legkisebb neszre is elkezdesz rohanni és a sarkokat figyeled mindenegyes alkalommal, ez egyértelműen egy plusz. A grafikára sem lehet panasz, a sötétben vájkálás egy szál éjjellátóval, a hideg futkos az ember hátán amikor egyszer csak világító szemekkel visítva előugrik valaki, valamint a rengeteg vér… Viszont, ha közelebbről nézünk 1-2 textúrát nem mindegyik tökéletes, de ezt már tényleg csak a nagyon igényesek találhatják negatívumnak. A játék sztorija is igen érdekes ahogy vegyíti a különféle témákat, viszont a helyszínt filmekben és játékokban is sikerült már felhasználni, de mégis üt. A játékidő azonban csak öt óra, de ez alatt az öt óra alatt kb. 10-szer cseréled ki az alsót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése